Borger-Odoorn

Schaafsma

Gemeente in Oost-Drenthe, oppervlakte 275,1 km2 met 26.355 inwoners (mei 2002) en 10.598 woningen (2000), 95 inwoners per km2 (1999); gemeentehuis te Exloo.

Zij is in 1998 ontstaan door fusie van de twee volgende gemeenten:

1. Borger (opp. 130,65 km2) met de dorpen en gehuchten: Borger (voormalig gemeentehuis), Bronneger, Bronnegerveen, Buinen, Buinerveen, Drouwen, Drouwenermond, Drouwenerveen, Ees, Eesergroen, Eeserveen (deels), Ellertshaar, Nieuw-Buinen en Westdorp. Zij ligt deels op de Hondsrug en wordt doorsneden door de Hunze. Naast akkerbouw (oostelijke helft), veeteelt (Hunzedal) en gemengd bedrijf (westelijk deel) industrie te Nieuw-Buinen: aardewerk en bouwmaterialen.

2. Odoorn (opp. 147, 49 km2) met de dorpen en gehuchten: Boermastreek, Dikbroeken, Eerste Exloërmond, Eeserveen (deels), Exloërkijl, Exloërveen, Exloo (gemeentehuis),'t Haantje, (deels), Kavelingen, Klijndijk, Musselkanaal (deels), Odoorn, Odoornerveen, Tweede Exloërmond, Tweede Valthermond, Valthe, Valtherblokken, Valthermond, Valthermussel en Zandberg (deels). Fysisch- en economisch-geografisch sluit zij aan op de voormalige gemeente Borger (zie 1). Ook enige industrie: zuivel, chemicaliën, plastics en confectie.

Fysisch-geografisch wordt de gemeente Borger-Odoorn in het westen beheerst door de Hondsrug, met daarop gelegen o.a. Drouwen, Buinen, Borger, Exloo, Odoorn, Klijndijk en Valthe. In het lage veengebied in het oosten, waar de Oostermoersche Vaart of Hunze uit een aantal kleinere lopen ontspringt, liggen de veenkoloniën, waarvan Drouwenermond, Nieuw-Buinen, Eerste en Tweede Exloërmond en Valthermond de grootste zijn.

De gemeente bezit 18.215 ha cultuurgrond (2000), waarvan 15.281 bouwland, 2472 weiland, 94 tuinbouwgrond, 188 braakland en 180 houtbestand. Het aantal bedrijfsvestigingen bedraagt 1420 (2000), waarvan 450 landbouw, 60 industrie, 132 bouw, 270 handel, 81 horeca, 44 transport, 193 zakelijke diensten en 190 overige diensten. Er zijn 32 hotel/pensions, 29 kampeerterreinen, 9 groepsaccommodaties en 651 recreatiewoningen (1999).

Borger-Odoorn heeft 24 basisscholen, 3 bibliotheken en 3 musea: Keramisch Museum Goedewaagen (Nieuw-Buinen), Museumboerderij Bebinghehoes (Exloo) en het Hunebedcentrum (Borger), voorts het attractiepark Kabouterland en het Boomkroonpad met informatiecentrum Houtvester Kühnhuis.

De belangrijkste verkeersaders zijn de hoofdwegen N34 (De Punt-Coevorden), N379 (Drentse Mondenweg), N857 (Rolde-Borger) en N374 (Hooge-veen-Stadskanaal); Borger fungeert als verkeersknooppunt. De voornaamste secundaire doorgangswegen zijn die over de Hondsrug en door het Hunzedal ten westen van de Drentse Mondenweg, voorts Exloo-Tweede Exloërmond-Musselkanaal en N34 (Noord-Sleen)-Klijndijk-Valthe-Valthermond-Musselkanaal. Het Kanaal Buinen-Schoonoord loopt van Buinen naar Eeserveen. Verderop loopt van dit kanaal de Odoornerzijtak naar Klijndijk.

De samenstelling van de gemeenteraad (21 zetels) is op basis van de verkiezingen van 2006 (zetels resp. stemmenpercentage): PvdA 9 (38,3%), Gemeentelangen 3 (16,8%), VVD 3 (14%), CDA 3 (13%), D66 1 (5%) en ChristenUnie 1 (5,8%), Groen Links 1(6,3%). In 2010 werd de verdeling: PvdA 5 (22,5%), Gemeentebelangen 6 (29,6%), VVD 3 (15,5%), CDA 3 (13,1%), GroenLinks 1 (6,6,%), ChritenUnie 1 (4,9%), D66 2 (7,8%).