Organisatie

Koninklijke Boom Uitgevers

Organisatie type: Uitgeverij

Datum:

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Uitgeverij te Meppel.

In 1839 vestigde Sijger Jans Bolt zich als drukker in Meppel en startte een jaar later de uitgave van de Meppeler Courant. In 1841 verkocht hij de zaak aan Jan Adolf Boom en Hendrikus Hamel. De drukkerij werd toen gevestigd in de Hoofdstraat, op de plek waar ze nog steeds is gevestigd. In 1848 trok Hamel zich terug en werd vervangen door Johan Stephan Wilson die tot 1853 in het bedrijf bleef. Vanaf die tijd is het bedrijf in handen van de familie Boom. Anno 2003 is dat de vijfde generatie. In 1967 verleende koningin Juliana het predikaat 'Koninklijke' aan het bedrijf.

Oorspronkelijk was Boom uitsluitend een kranten- en boekendrukkerij en uitgeverij. Vanaf 1985 ontwikkelde men activiteiten op het gebied van de nieuwe media. Tegenwoordig is Koninklijke Boom uitgevers een uitgeversconcern dat activiteiten ontplooit op het gebied van nationale en regionale informatievoorziening. Ruim vierhonderd mensen zijn vanaf diverse locaties in Nederland actief in de wetenschappelijke, educatieve en vakinformatieve branche, alsmede in de krantensector met nieuwsbladen en huis aan huisbladen. Tevens is het bedrijf actief in de informatievoorziening op het gebied van internet, nieuws-tv, commerciële radio, teletekstdiensten en televisieproducties.

 

Literatuur

  • Lit.: M.K. Holst, H. Breuning-Madsen en M. Rasmussen, 'The South Scandinavian barrows with well-preserved oak-log coffins', Antiquity 75 (2001).