Persoon

John Henry Boom

Functie: Courantier

Geboren: 1919
Gestorven: 2009

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Meppel 1919-Meppel 2009) Courantier.

Vierde generatie Boom aan het hoofd van de Koninklijke Boom Uitgevers die drukkerijen, kranten- en boekenuitgeverijen omvat en actief is in de nieuwe media. Uitgever, drukker en hoofdredacteur van de Meppeler Courant. Volgde zijn vader op die in de oorlog stierf en dreef het bedrijf samen met zijn oom J.C. Boom, die in 1951 overleed, en met zijn broer M.J. Boom (1909-1992). Inmiddels is het bedrijf overgenomen door zoons Mas (1956) en John (1963).

Boom manifesteert zich nadrukkelijk in het maatschappelijk en cultureel leven van Meppel en Drenthe. Hij was jarenlang voorzitter van de Stichting Volksconcerten en verantwoordelijk voor de programmering. Dat gold evenzeer voor het toneelaanbod van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen. Hij trok samen op met de Grachtwacht om de demping van de Meppeler grachten tegen te houden. Motor achter het Meppeler Groene Plan om voor de fietser en wandelaar de landschappelijke waarden van Meppel en omstreken te behouden en bereikbaar te maken. Jarenlang voorzitter en pleitbezorger van de Nederlandse Vereniging van Nieuwsblad Uitgevers. Lange tijd voorzitter van de Meppeler Industrie Club.