Bonnen

Voormalige buurtschap in de gemeente Aa en Hunze (tot 1998 Gieten) ten oosten van Gieten aan de straten Bonnen en De Bonne, thans te beschouwen als een wijk van dit dorp. Met de Bonnerdijk, waarin de brug Bonnerklap over de Hunze of Oostermoersche Vaart, is het verbonden met Bonnerveen in het oosten. Ten noorden van de dijk liggen de Bonnerossevenen (weiden), 1,5 km ten zuiden van dorp c.q. wijk het slechts gedeeltelijk ontgonnen Bonnerveld.

Bronnen vermelden: in 1276-1302 Bunne en in 1601 van Bonne. De betekenis kan zijn: a) buun, bune = gevlochten heg, vlechtwerk, beschoeiing, b) bunjo = verhoging, hoogte en c) van de persoon met de mansnaam Bonne, Bonno, Bonna, Bon. Toponymisch is Bonnen verwant aan/met Buinen (ook gem. Borger-Odoorn), Bunne (gem. Tynaarlo) en Benneveld (gem. Coevorden). Bonnen was één van de negen marke- en veengenoten van het Convenant van 1817 met de stad Groningen over de afvoer van turf via het Stadskanaal.

Schimpnaam voor de inwoners: Klossen, Klozzen (klompen).