Jan Bols

Functie: Schaatser, Wielrenner

(Hoogeveen 1944) Schaatser en wielrenner.

Had er al een mooie wielercarrière opzitten toen hij zich nadrukkelijk op schaatsen ging richten. Droeg onder meer de leiderstrui tijdens Olympia's Ronde door Nederland. Zijn grootste kracht als schaatser lag op de lange afstanden. Zijn strijdlustige manier van rijden bezorgde hem een grote populariteit. Het lied 'Heya Jan Bols' werd een nationale hit. Hij was als sportman een tijdgenoot van Ard Schenk en Kees Verkerk die hem vaak de baas waren. Bols versloeg Schenk echter wél toen hij in 1971 de nationale titel veroverde.

In datzelfde jaar ontglipte hem in Heerenveen op curieuze wijze het Europees kampioenschap. Na de 500 en de 5000 meter bezette Bols de eerste plaats in het tussenklassement. Op de vijf kilometer vergat hij evenwel een keer van baan te wisselen en ondanks het daardoor afleggen van een langere afstand, betekende dat een reglementaire diskwalificatie.

Zijn beste internationale resultaten waren derde plaatsen bij de Europese kampioenschappen (1972) en de Wereldkampioenschappen (eveneens 1972). Daarnaast verbeterde hij twee wereldrecords. Hij was deelnemer aan de Olympische Spelen van Grenoble (1968) en Sapporo (1972). Met twee keer een achtste plaats op de 5000 meter en een vierde (Sapporo) op de 10.000 meter, hield hij er drie Olympische diploma's aan over. In 1972 stapte hij met een aantal internationale toppers over naar het profschaatsen. Toen dat in 1974 uitliep op een mislukking zette Jan Bols een punt achter zijn sportloopbaan en schonk daarna alle aandacht aan zijn sportzaak in Hoogeveen.