Manon Bollegraf

Functie: Tennisster

Bron: Drents Archief, collectie Gemeente Assen

(Den Bosch 1963) Tennisster.

Leerde bij de Asser tennisvereniging De Hertenkamp (Asser Lawn Tennis Vereniging) tennissen. Begon haar professionele carrière in 1985. In 1992 speelde zij op Rolland Garros haar beste toernooi. Zij versloeg in haar carrière onder meer Manuela Maleeva en Nathalie Tauziat. In het gemengd dubbelspel won zij vier Grand Slamtitels. In grote toernooien behaalde zij 26 overwinningen. In het damesdubbelspel veroverde zij dertig titels. Twee keer werd zij wereldkampioene met de Duitse Nicole Arendt. In het gemengd dubbel was zij succesvol met Tom Nijssen als partner in het Frans en Amerikaans Open. Met de Australiër Ray Leach won ze de Opens van Australië en de Verenigde Staten. In het enkelspel won zij het toernooi van Oklahoma City in 1989.

Een knieblessure noodzaakte haar in 1999 te stoppen met tennis op het hoogste niveau. In 2000 wilde zij zich met haar partner Caroline Vis nomineren voor de Olympische Spelen in Sydney. De beslissingswedstrijd tegen Kristie Boogert en Miriam Oremans werd echter verloren. In 2001 nam zij definitief afscheid van het gravel om zich te richten op het geven van adviezen aan aankomende talenten.