Henk Boerwinkel

Functie: Poppenspeler

(Alkmaar 1937)

Poppenspeler. Woonachtig te Meppel. Studeerde illustratie en grafiek aan de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam. In 1963 begon Boerwinkel met het Figurentheater Triangel, waarin verschillende vormen van poppenspel werden toegepast. Bij de voorstellingen werd hij geassisteerd door zijn vrouw Ans. Eind 1971 begon het echtpaar te werken vanuit een eigen theaterboerderij in Meppel. In 1973 kregen zij de Culturele Prijs van Drenthe. Figurentheater Triangel genoot toen al internationale bekendheid en trad overal ter wereld op. Jim Henson, bedenker en maker van de Muppets, koos het Figurentheater Triangel uit voor een documentaire over zes beroemde poppenspelers. In 1991 stopte Ans Boerwinkel met assisteren. Na 2222 voorstellingen besloot Henk Boerwinkel zijn meest favoriete nummers bij elkaar te brengen in de voorstelling Metamorfosen, nu met spel-assistentie van Charlotte Puyk-Joolen. Boerwinkel besloot in 1996 te stoppen met zijn buitenlandse tournees. Hij speelt vanaf 1997 uitsluitend nog in het 'Magisch Theatertje' in Maastricht, een theaterwerkplaats die hij samen met zijn voormalige assistente Charlotte Puyk-Joolen opzette. Henk Boerwinkel is de vader van Jeroen Boerwinkel.