Margaretha de Boer

(Amsterdam 1939) Commissaris van de Koningin in Drenthe, 1993-1994.

PvdA-bestuurder die de functies bekleedde van Gedeputeerde in de provincie Noord-Holland (1987-1993), minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (1994-1998), Tweede-Kamerlid (1998-2001) en (waarnemend) burgemeester van Leeuwarden (2001-). Als minister bracht zij het derde Nationaal Milieubeleidsplan uit. Tijdens haar ministerschap speelden discussies over onder meer uitbreiding van Schip-hol en vliegveld Beek, de aanleg van de HSL door het groene hart en de onderhandelingen over het wereldklimaatverdag van Kyoto. Nauwelijks in Drenthe benoemd, werd zij gevraagd als burgemeester van Amsterdam, hetgeen zij weigerde. Een jaar later trad ze wel toe tot het eerste kabinet Kok.