Johannes Antonius Maria (Jan) den Boer

Functie: Stedenbouwkundige

(Den Haag 1908 - Assen 1987) Stedenbouwkundige.

Studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft. Na verschillende benoemingen in Brabant kwam hij in 1942 naar Drenthe als eerste hoofd van de Provinciale Streekplandienst, later Provinciale Planologische Dienst (PPD). Hij was tot 1953 stedenbouwkundig ontwerper voor negentien Drentse gemeenten. In 1945 was hij betrokken bij de reorganisatie van de provinciale schoonheidscommissie. Hij publiceerde veel artikelen in Drenthe, waarin de veelzijdigheid van deze architect/kunstenaar tot uitdrukking komt. Aan hem is het o.a. te danken dat in Assen het Lariksbos in het Luchiesland bewaard is gebleven en het oude landgoed Valkenstein een landschappelijke buffer in de bebouwing werd. Hij streed voor het bewaren van de oude huizen in de Kloosterstraat te Assen. Den Boer was veel bij het werk van Heemschut betrokken. Hij is 31 jaar in dienst geweest van de provincie Drenthe; in 1973 werd in het Drents Museum aan hem een ere-expositie gewijd ('Portret van een planner').