Hendrik van Boeijen

(Putten 1889 - Soesterberg 1947) Bestuurder.

Werkte na de hbs geruime tijd bij de Posterijen en Telegrafie in ’s-Gravenhage. In 1919 ging hij in de politiek: hij werd lid van de gemeenteraad in Voorburg namens de Christelijk Historische Unie (CHU), werd gekozen tot wethouder van Openbare Werken en tot gedeputeerde. In zijn vrije tijd was hij onder meer penningmeester van de Vereeniging Nederlandsche Hervormde Stichtingen voor Zenuw- en Geesteszieken. Toen hij in 1937 in het vierde Ministerie Colijn minister van Binnenlandse Zaken was geworden, gaf hij al snel ministeriële goedkeuring voor de bouw van een inrichting voor jonge zwakzinnigen. Deze inrichting werd het Hendrik van Boeijenoord.

Van Boeijen zou tot 1945 minister van Binnenlandse Zaken blijven in achtereenvolgens het vijfde Ministerie Colijn, het tweede Ministerie de Geer en het eerste en tweede Ministerie Gerbrandy. In het laatstgenoemde ministerie was hij tot 15 september 1942 daarbij nog Minister van Oorlog. Hij maakte als zodanig een einde aan de coterie op dat ministerie. Hij was een van de weinigen die vanaf het begin tot in 1945 in de regering in Londen zat. Dit was onder meer te danken aan zijn gelijkmatige, naar harmonie strevende karakter.