Bloemenveiling Eelde

Organisatie type: Veilingbedrijf

Sinds 1977 in Eelde gevestigde regioveiling.

Daarvoor had deze al een jarenlange traditie in de stad Groningen opgebouwd; 1927 was het jaar dat de bloemenveiling daar voor het eerst plaats had. De initiatiefnemer was de Bloemistenkring Groningen en Omstreken, de organisatievorm een coöperatie die de naam 't Noorden kreeg. Vanwege ruimtegebrek verhuisde de onderneming naar Eelde. De veiling is tegenwoordig primair op inkopende groothandelaren en detaillisten uit de noordelijke delen van Nederland en Duitsland gericht. Snijbloemen maken nog altijd het grootste deel van de omzet uit.

In de jaren '90 werd de bloemenveiling belangrijk uitgebreid en vernieuwd. Zo werd in 1995 een zogenoemde 'cash & carry' voor boomkwekerijproducten in gebruik genomen die in een aparte b.v. (Groen Groep Eelde ) is ondergebracht. Ook de bedrijfsstructuur werd in die periode aangepast. Bloemenveiling Eelde, vanouds dus een coöperatie van kwekers, werd toen een b.v. waarvan 't Noorden de aandeelhouder werd. De naam van het veilingbedrijf veranderde in Agricentrum Eelde (ACE). In deze holding werden Bloemenveiling en Groen Groep ondergebracht. Rond de eeuwwisseling fuseerde 't Noorden met de coöperatieve bloemenveilingvereniging 'Flora'. Deze veilingorganisatie is inmiddels uitgegroeid tot het uit vijf Nederlandse veilingen bestaande FloraHolland dat marktleider in de afzet van sierteeltproducten is.