Dirk (Dick) Blancke

Functie: programmamaker

(Schoonebeek 1952) Schrijver, programmamaker.

Volgde een opleiding aan de Nationale Etaleursschool te Utrecht en een middelbare beroepsopleiding sociaal cultureel werk. Werkte als sociaal-cultureel werker in Borger, werd groepsleider in Emmen en daarna publiciteitsmedewerker van Cultureel Centrum De Tamboer in Hoogeveen. Kreeg bekendheid als redacteur/verslaggever voor Radio Drenthe.

Blancke begon te schrijven in het Drents nadat hij lid was geworden van de rockgroep Turf, Jenever en Achterdocht. Hij was actief in de Drentse Schrieverskring en als bestuurslid van stichting Het Drentse Boek. In 1986 debuteerde hij met het kinderboek Samen kuj een hieleboel, dat in 2000 gevolgd werd door Kobus Knien op pad met Ad de Kat. Blancke is een veelzijdig schrijver van Drentstalige poëzie, waarin hij - als een van de eersten - het thema homoseksualiteit aan de orde stelt. Over het sociaal-cultureel werk schreef hij in 1988 Het is gewoon anders: verhalen over welzijnswerk op het platteland. Schreef voorts toneel, waaronder een aantal wagenspelen, en leverde veel bijdragen aan het tijdschrift Roet. In 2001 verhuisde hij naar Frankrijk.