Adriaan Blaauw

Functie: Astronoom

(Watergraafsmeer 1914 – Groningen 2010) Hoogleraar in de Sterrenkunde.

Woonde vanaf 1965 tot in de jaren '90 in een monumentale boerderij in Zuidvelde en publiceerde over de geschiedenis daarvan fundamentele artikelen in de Nieuwe Drentse Volksalmanak. Publiceerde ook een studie over de geschiedenis van Westervelde.

Een van de vooraanstaande astronomen in de wereld. Van 1957-1970 directeur van het Kapteijn Laboratorium van de rijksuniversiteit Groningen, wetenschappelijk en algemeen directeur van het European Southern Observatorium in Chili (1968-1975). Voorzitter van Astron, lid van de commissie van advies van het Provinciaal Museum van Drenthe.