Organisatie

Biologisch Station

Organisatie type: Laboratorium

Datum: -

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Anne Aalders

Van 1927 tot 1999 gevestigd bij Wijster.

Opgezet als particulier veldlaboratorium door W. Beijerinck, die daartoe ook enkele naastgelegen natuurterreinen voor onderzoeksexperimenten verwierf. In 1953 werd het Station als onderzoeks- en opleidingsinstituut gelieerd aan de Landbouwhogeschool te Wageningen. J.J. Barkman volgde in 1957 Beijerinck op als directeur.

In de jaren '60 is het Station overgegaan naar de Landbouw Universiteit Wageningen en is het geheel vernieuwd. De onderzoeksthema's waren vooral van fundamenteel ecologische aard. Met name waren loopkevers, mossen, korstmossen, paddestoelen en zoetwateralgen objecten van onderzoek. Veel onderzoeksresultaten zijn bepalend geweest voor het beheer van natuurterreinen en bossen in Drenthe. In 1999 is het station als gevolg van bezuinigingen gesloten. Een deel van het werk wordt voortgezet door de Stichting Willem Beijerinck Biologisch Station. De natuurterreinen zijn overgedragen aan de Stichting Het Drentse Landschap.

Literatuur

  • Lit.: P. den Boer en R. Vermeulen, 'Het Drentse Landschap stelt proefterreinen beschikbaar', Het Drentse Landschap nr. 22 (1999).