Jan van Beveren

Functie: Voetballer

(Amsterdam 1948 – Beaumont 2011) Voetballer.

Werd na de verhuizing van zijn ouders in 1958 naar Emmen lid van de amateurclub Emmen. Als 15-jarige stond hij al in het doel van het eerste elftal. Een jaar later kwam hij in conflict met het bestuur. Hij wilde zijn broer volgen naar Sparta, maar kreeg geen toestemming. Maandenlang werd hij niet opgesteld. In 1968 ging hij toch naar de Rotterdamse profclub. Drie jaar daarna werd hij naar PSV getransfereerd. Daar behaalde hij in tien jaar verschillende landskampioenschappen en won in 1978 de UEFA Cup. Hij debuteerde in het Nederlands elftal op 29 november 1967 in de wedstrijd Nederland-Rusland. Zijn 32e en laatste duel op internationaal niveau was de ontmoeting tussen Nederland en IJsland op 31 augustus 1977. Van Beveren had zich na een aantal strubbelingen weer beschikbaar gesteld voor het nationale team. Hij werd echter door bondscoach Jan Zwartkruis reserve gezet en weigerde verder voor Nederland uit te komen. Studio Sport vroeg hem voor de televisie als gastcommentator op te treden bij de WK-wedstrijd Nederland-Peru. Dat leverde talrijke dreigementen op. Hij besloot af te zien van medewerking en besloot ons land te verlaten. Hij vertrok naar de Verenigde Staten, speelde bij Fort Lauderdale en indoorsoccer bij de Dallas Side Kicks. Hij bouwde daar tevens een carrière als makelaar op. In 2011 overleed Van Beveren op 63-jarige leeftijd in Beaumont, Texas.