Hendrik Petrus Berlage

Functie: Architect, Stedenbouwkundige

(Amsterdam 1856 - 's-Gravenhage 1934) Architect en stedenbouwkundige.

Wordt beschouwd als een van de belangrijkste vernieuwers van de architectuur en stedenbouw in Nederland. Bekend onder andere van de Beurs van Berlage in Amsterdam, het uitbreidingsplan Zuid van Amsterdam en het Haags Gemeentemuseum. Zijn enige ontwerp in Drenthe is de modelboerderij 'De Schipborg' te Schipborg in de gemeente Aa en Hunze. In 1913 trad Berlage in dienst van de firma Müller & Co waar hij de leiding kreeg van de afdeling architectuur. De Schipborg is het eerste ontwerp voor de Kröller-Müllers. Het tweede is een kantoorpand in de city van Londen, bekend als het Holland House. Het meest bekende werk in dit verband is wel het Jachtslot St. Hubertus op De Hoge Veluwe.