Jan Bergsma

Functie: Onderwijzer

(Slochteren 1854 - Den Haag 1935) Onderwijzer in enkele Drentse plaatsen.

Na een academische studie leraar in Winschoten en Groningen. Vanaf de oprichting in 1901 betrokken bij de Driemaandelijkse Bladen. In 1906 verscheen van zijn hand de eerste aflevering van een Woordenboek bevattende Drentsche woorden en spreekwijzen, het gedeelte A - giebe. Weinig interesse van de kant van de koper maakte een uitgave verder onmogelijk. In de Driemaandelijksche Bladen publiceerde hij nog een aanvulling tot havergeurt. Daarna stopte hij met het woordenboek, mede omdat hij de rest van het manuscript van de letter H was kwijtgeraakt.