Henk Benjamins

Functie: Wielrenner

(Hollandscheveld 1945) Beroepswielrenner.

Won in 1962 zijn eerste koers als aspirant. In 1964 werd hij Drents kampioen bij de amateurs. Het was de eerste van een serie van 66 overwinningen. Reed als amateur onder meer bij de ploeg van Het Zuidenveld van wegenbouwbedrijf De Roo uit Emmen. Vertrok in 1967 naar de formatie van Caballero met Jan »Bols en Tiemen Groen. Schreef in 1968 de vierde etappe van de Ronde van Zuid-Slavië op zijn naam. Met Joop Zoetemelk, Fedor den Hertog en Popke Oosterhof vormde hij de Nederlandse ploeg bij het wereldkampioenschap ploegachtervolging. In het Tsjechische Brno werd een vijfde plaats veroverd. In 1970 werd hij opgenomen in de profformatie van Caballero en reed in dat jaar de Tour de France. Zijn eerste zege als beroepsrenner behaalde hij in Vaassen en later dat jaar in het Belgische Ekeren. Vervolgens werd hij gecontracteerd door Kees Pellenaars voor de Goudsmit-Hoff ploeg en reed weer een Tour de France. Hij kwam verder uit voor de ploegen van Wybert-Navy en Frisol. In 1973 stopte hij als beroepsrenner en werd weer amateur.