Egbert Beijer

Functie: Directeur van vervoersondernemingen

(Meppel 1840 – Meppel 1919) Ondernemer en directeur van vervoersondernemingen in Assen en Meppel.

Geboren op 19 augustus 1840 als zoon van schipper Wolter Jans Beijer en Geesje ten Brink. Begon rond 1860 een trekschuitdienst op de Drentsche Hoofdvaart. Hij trouwde op 17 september 1862 te Assen met Magdalena Elisabeth Stoker. In 1863 richtte hij de Drentsche en Overijsselsche Schroefstoombootdienst op, waarmee een dagelijkse verbinding voor passagiers en goederen tussen Assen en Zwolle werd onderhouden. In 1866 startte hij een trekschuit- of bargedienst tussen Assen en het derde gesticht te Veenhuizen. Hij begon tevens een bargedienst van Assen op Groningen en werd samen met H. Huges uit Gasselternijveen vergunninghouder van de Oostermoersche en Zuidenveldsche Omnibusdienst van Gasselte op Emmen. In 1877 was hij de initiatiefnemer tot de oprichting van de Drentsche Stoomboot Maatschappij waarvan hij tot omstreeks 1914 directeur was. Daarna volgde zijn zoon Albert hem op. In 1894 richtte hij samen met zijn zoon Albert de N.V. Drentsche Stoom- Waschinrichting op te Meppel, enkele jaren later gevolgd door de oprichting in Zwolle van de Nieuwe Zwolsche Stoom-waschinrichting E.Beijer & Co. Zwolle.

Egbert Beijer introduceerde de stoomvaart in Drenthe en bracht daarmee een rechtstreekse geregelde verbinding over water tussen Drenthe en Amsterdam tot stand. Hij overleed te Meppel op 7 oktober 1919.