Hendrik C. Beek

Functie:

(Edam 1866 - Odoorn 1958) Bekende bijbelcolporteur en evangelist. Stond bekend als de Padjesdominee.

Door de Vereniging tot Colportage en Evangelisatie in de Drie Noordelijke Provinciën werd hij in 1893 aangesteld tot zesde colporteur in ons land. Hij werkte de eerste jaren in Wapserveen, Ruinerwold en Nieuw-Dordrecht. In 1896 kreeg hij van de classis Meppel van de Nederlandse Hervormde Kerk de bevoegdheid van godsdienstonderwijzer. In 1903 werd hij aangesteld tot evangelist binnen de classis Assen. Hij trok te voet door de provincie om bijbels te verkopen en door gesprekken, samenkomsten en zondagsschool de bevolking bekend te maken met het evangelie.

Van 1913 tot 1921 werkte hij in 's-Hertogenbosch. In 1921 vestigde hij zich in Valthe/Klijndijk, waar hij in 1942 op last van de Wehrmacht moest stoppen met zijn werk. Hij werd ook 'Het wonder van Drenthe' genoemd. Zijn collega H.I. de Smit in Valthermond gaf in 1946 het boekje 'De Padjes Dominé' of 'Het Wonder van Drente' uit, waarin Beek vertelt over ervaringen en ontmoetingen in Drenthe.