Aurelus Louis (Relus) ter Beek

Functie:

(Coevorden 1944- Assen 2008) Commissaris van de Koningin in Drenthe, 1995-heden.

Begon zijn loopbaan als voorzitter van de PvdA-jongeren, van 1971-1989 lid van de Tweede Kamer en werd in de jaren '70 en '80 buitenlandwoordvoerder van de PvdA-fractie. In de debatten over Zuid-Afrika en kernwapens had hij een positie in de linkervleugel van zijn partij. Van 1989 tot 1994 was hij minister van Defensie in het derde kabinet Lubbers. In zijn Prioriteitennota werd besloten tot inkrimping en professionalisering van de krijgsmacht en tot opschorting van de dienstplicht. Als minister was hij de eerstverantwoordelijke voor de Nederlandse deelname aan de Golfoorlog en voor de uitzending van Nederlandse militairen naar Bosnië (Srebrenica).

Hij overleed op maandag 29 september'2008  vroeg in de ochtend in zijn woonplaats Assen aan de gevolgen van longkanker. In de reacties op zijn overlijden werd Relus ter Beek (PvdA) gekenschetst als een sterk en eigenzinnig bestuurder, maar vooral een echte Drent.

Met zijn ervaring, gecombineerd met zijn strategisch denken en vermogen partijen tot elkaar te brengen, heeft Relus ter Beek een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, waarin Groningen, Fryslân en Drenthe op veel terreinen samenwerken.

Zijn laatste officiële optreden in Drenthe was het verwelkomen van de 300.000ste bezoeker in het Drents Museum voor de unieke tentoonstelling van het Terracotta leger van Xi'an.

Zijn liefde voor de sport heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken, vooral waar het betrof voetbal, schaatsen en vooral de wielersport. Hij beschikte over fabelachtige parate feitenkennis.