Organisatie

Bataafsche Petroleum Maatschappij (BPM) n.v.

Organisatie type: Olieconcern

Datum:

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Het eerste kantoorgebouw van de Bataafse Pretoleum Maatschappij (BPM), later de NAM, aan de Europaweg te Schoonebeek. - Bron: Stichting De Spiker, collectie Schoonebeek
Alle rechten voorbehouden

Olieconcern.

Dochteronderneming van de Koninklijke/Shell Groep. De BPM kwam in 1942 naar Zuidoost-Drenthe in een zoektocht naar aardolie. Al in de jaren '30 had de maatschappij daar ondergrondverkenningen uitgevoerd. Op last van de Duitse bezetter werd het onderzoek hervat. In 1943 leverde de tweede boring ten oosten van Coevorden olie op. Met een derde exploratieput ten noorden van het dorp Schoonebeek werd een sterk oliehoudende zandsteenlaag ontdekt. Deze boring wordt als de ontdekking van het olieveld Schoonebeek beschouwd. Na de vondsten startte de BMP de exploitatiewerkzaamheden die echter door de bezetting zeer traag verliepen. Twee jaar na de oorlog nam de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) het werk van de BMP over.

Literatuur