Locatie

Bargermeer

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Voormalig groot meer (ca. 400 ha) in de gemeente Emmen ten oosten van de Noordbargeresch tussen Noordbarge en Zuidbarge.

In 1851-55 vermeld als Berger Meer.

Het Bargermeer liep leeg na de aanleg van het Oranjekanaal, dat een lager waterpeil had. Later verveend en tot ontginning gebracht. Thans de industriewijk ten zuiden van Emmen naast de wijk Bargeres. Hier bevinden zich o.a. een zuiveringsinstallatie, een trafostation, een kabelfabriek en het AKZO-concern (vroeger ENKA, Enkalon). De wijk wordt van noord naar zuid doorsneden door het Bargermeerkanaal. Ten westen van de spoorlijn Emmen-Coevorden ligt een kleine woonwijk met dezelfde naam.