Begrip

Baptisten Gemeenten

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Protestants kerkgenootschap, afkomstig uit Engeland, dat de kinderdoop verwerpt en alleen de volwassenen- of dompeldoop erkent.

In Nederland ontstaan nadat in 1843 de hervormde predikant Johannes Elias Feisser in Gasselternijveen zich verzette tegen de kinderdoop en als predikant werd geschorst. De baptisten doen veel aan zendings- en evangelisatiewerk. In 1881 verenigden de zelfstandige gemeenten zich tot een Unie. Drenthe telt zestien Baptisten Gemeenten, waarvan er vijftien bij de Unie zijn aangesloten. Deze zijn gevestigd in Assen (2), Coevorden, Emmen (3), Emmercompascuum, Hoogeveen (2), Klazienaveen, Meppel, Nieuw-Buinen, Nieuw Weerdinge, Roden, Tweede Exloërmond en Valthermond.