Avondmaalstafel

Tafel, meestal van eikenhout, met veelal rechthoekig, soms uitschuifbaar blad, waaraan in protestantse kerken het avondmaal wordt gevierd. De tafel staat opgesteld voor het doophek of in het koor van de kerk.

Veel tafels in Drenthe dateren uit het tweede of derde kwart van de 17e eeuw. De regels onder het blad kunnen dan met houtsnijwerk zijn gesierd of met ebbenhout zijn ingelegd. De tafel rust meestal op vier poten: in de 17e eeuw bol- of balusterpoten. Een afwijkend type staat in Nijeveen, waar de uit 1631 stammende tafel op twee brede steunen rust en een opklapbaar blad bezit. Sommige tafels zijn oorspronkelijk niet voor de kerk bestemd geweest, maar werden uit familiebezit geschonken of zijn aangekocht.

Avondmaalstafels van belang staan o.a. in de kerken van Eelde, Gasselte, Meppel, Roswinkel, Vries en Westerbork. De rijkelijk van snijwerk voorziene tafel van Zuidlaren uit 1697 staat in het Rijksmuseum te Amsterdam.