Avebe b.a. Gasselternijveen

Organisatie type: Aardappelmeelfabriek

Aardappelmeelfabriek. Productievestiging van het Avebe-concern, de wereldwijde marktleider op het gebied van aardappelzetmeel. De locatie is de op een na grootste aardappelzetmeelfabriek ter wereld. De geschiedenis van de onderneming gaat terug tot 1903. In dat jaar werd in Gasselternijveen de coöperatieve fabriek 'Oostermoer' geopend. Dit bedrijf sloot zich in 1919 aan bij het Coöperatief Aardappelmeel Verkoopbureau (AVB, later Avebe), een coöperatie van zetmeelfabrieken in Groningen en Drenthe. De fabriek in Gasselternijveen is een van de drie Nederlandse aardappelzetmeelfabrieken en de enige in Drenthe die na de reorganisatie van Avebe vanaf de jaren '70 is overgebleven. In 1977 was het bedrijf de eerste Nederlandse Avebe-fabriek die om milieuredenen geheel vernieuwd werd; dat was tevens de reden dat het bedrijf bij de grote sanering van 1980 kon blijven bestaan. Zie ook: Aardappelmeelindustrie.