Asserbos

Bron: Drents Archief

Zeer oud loofbos in de stad Assen, eigendom van de gemeente Assen. Wordt gedomineerd door eeuwenoude eiken met een ondergroei van zware hulstbomen.

Het bos behoorde oorspronkelijk bij de marke van Witten. Het klooster Mariënkamp verwierf rond 1260 alle eigendommen van de marke. In 1600 werd het bos eigendom van de Landschap Drenthe. Het Asserbos heette toen 's Landschaps Plantagie.

Het grootste deel van het huidige Asserbos stamt uit de periode 1765-1784. W.H. Hofstede liet het bos aanleggen als een sterrenbos, een aanleg met veel rechte lanen, die op verschillende punten in een ster bij elkaar komen. Op de Rodeheklaan zijn plaatsen waar zeven of acht lanen bij elkaar komen, zoals het Rondeel en de Zevenster. De Hoofdlaan is gericht op de voormalige abdijkerk, terwijl de meest zuidelijke laan de richting van de kerk van Rolde aangeeft.

Het oorspronkelijke bos was groter dan het huidige. Door de aanleg van twee begraafplaatsen, het Van der Feltzpark en de Hertenkamp met aangrenzende huizen werd het verkleind. Het Asserbos geeft een goed beeld van een oorspronkelijk Drents loofbos met een rijke ondergroei, met onder meer Bosanemoon, Grote muur, Zevenster, Veelbloemige Salomonszegel en Brede wespenorchis. Met name aan de zuidwestkant van het bos is het afwisselende karakter van het landschap met houtwallen, graslandjes en bos ondanks de oprukkende stad bewaard gebleven. Vooral de oostkant langs de Beilerstraat geeft een goed beeld van het massale karakter van het Asserbos. Door de ligging in het hart van Assen is het bos van groot belang voor de recreatie.