Begrip

Art Nouveau

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Ook: Jugendstil

Bouwstijl, kwam rond 1900 tot uiting en is herkenbaar aan de toepassing van sierlijke motieven die soms afgeleid zijn van de plantenwereld. Deze motieven werden uitgebeeld op tegeltableaus die fabrieksmatig werden geproduceerd.

Onder meer in Meppel zijn aan het Zuideinde diverse panden waar deze tegeltableaus in de gevel of in het portiek zijn verwerkt. Een ander voorbeeld is de slijterij (1912) aan de Brinkstraat ontworpen door J. Carmiggelt. Daarnaast paste men opvallende en contrasterende bouwmaterialen toe. Dit blijkt onder meer uit het winkelpand Borneo (architect M. de Vries) op de hoek van de Oostersingel-Stationsstraat in Assen. Toegepast werden onder meer diverse soorten helder gekleurde en/of geglazuurde baksteen, hardsteen (plint) en sierlijk bewerkte houten kozijnen, ramen en deuren.