Arlo

Streek in de gemeente Tynaarlo (tot 1998 Vries, tot 1-12-1999 Zuidlaren); omvat o.a. de dorpen Taarlo, Tynaarlo en Vries. In 820 is reeds sprake van een dorp Arlo, waarschijnlijk Tynaarlo, maar ook Taarlo kan bedoeld zijn. In dat jaar schonk in het toen Frankische Drenthe ene Theod-grim (zoon van Aldgrim) het goed, dat hij van ene Ricfrid gekregen had, aan het klooster Werden. Het goed lag in 'villa qui dicitur Arlo in pago Threant' oftewel 'in het dorp Arlo in de gouw Drenthe'; het dorp bezat o.a. een kerk. In de 12e eeuw had het klooster nog (steeds) bezittingen in Arlon, het gebied rond Taarlo en Tynaarlo. Taarlo is ontstaan uit Te Arlo, Tynaarlo uit In Arlo, beide ontgonnen nederzettingen in een groot bosgebied (lo, loo) bij de Aa (Drentsche Aa). De naam Vries verdrong nadien de oude naam van de streek, omdat daar de kerk stond en omdat dit dorp hoofdplaats werd van het gelijknamige kerspel. Toen er per 1-1-1998 door de gemeentelijke herindeling een naam moest komen voor de gefuseerde gemeenten Eelde, Vries en Zuidlaren, was de naam Arlo nadrukkelijk in beeld. De gemeenteraden van Eelde en Vries kozen unaniem voor deze door een speciale commissie voorgestelde historische benaming; Zuidlaren hield de zaak echter af. Daardoor werd de werknaam Zuidlaren ingevoerd, naar de gemeente met de meeste inwoners. Per referendum kon de bevolking zich in 1998 uitspreken over Arlo, Zuidlaren of Tynaarlo. Uiteindelijk triomfeerde deze laatste naam, omdat hiertegen het minste bezwaar bestond, echter ook, omdat Tynaarlo niet historisch, maar wel geografisch en planologisch een breder draagvlak bezat dan Arlo.