Organisatie

Apostolisch Genootschap

Organisatie type: Kerkgenootschap

Datum:

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Kerkgenootschap.

Voortgekomen uit de Apostolische Beweging van rond 1830 in Engeland. Sinds 1863 in Nederland. Na een geschiedenis van afsplitsingen (zie ook: Nieuw Apostolische Kerk) ontstond in 1946 een geheel vernieuwde apostolische groepering, die in 1951 formeel vorm kreeg in de stichting Het Apostolisch Genootschap.

Nederland is verdeeld in negen districten. Onder het district Hoogeveen vallen tien gemeenten, waarvan vijf in Drenthe: Assen, Emmen, Hoogeveen, Klazienaveen en Meppel.

Het Apostolisch Genootschap is een plaats voor Religieus-Humanistische zingeving. Iedere gemeente wordt geleid door een voorganger met een team van geestelijke verzorgers. Aan het hoofd van een district staat een districtsvoorganger. Strakke dogmatische opvattingen kent het genootschap niet omdat men meent dat iedere waarheid betrekkelijk is. Als bijzondere heilshandelingen in de wekelijkse eredienst kent men de doop, de confirmatie en de huwelijksbevestiging, ook tussen partners van gelijk geslacht.