Historische gebeurtenis

Annexatievraagstuk

1945 - 1946

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Op de afbeelding ziet u Lineke (Celine) de Vries. Geboren op 15 november 1936 in Amsterdam en vermoord in Sobibor. - Bron: Geheugen van Drenthe

Discussie over annexatie van Duits grondgebied na WO II, als vergelding voor tijdens de oorlog geleden schade.

Voorstanders van annexatie werden vooral gedreven door economische motieven. Met name de Bentheimer Bocht achter Coevorden bood mogelijkheden voor uitbreiding van olie- en turfstrooiselindustrie, middenstanders uit de grensstad hoopten vooral op uitbreiding van hun achterland (zoals het geval was vóór WO I). De historische banden met de regio (economisch, kerkelijke, talig) werden gezien als gunstige condities. In oktober 1946 werden de plannen dan ook een van de aandachtsgebieden van de toen opgerichte Vereniging Opbouw Coevorden, samengesteld uit een brede vertegenwoordiging van Coevorder bedrijven, scholen en andere organisaties. De annexatie ging uiteindelijk niet door vanwege Amerikaanse weerstand tegen de plannen.

Literatuur

  • D. Mulder-Boers, 'Landhonger in Coevorden? Het annexatievraagstuk in 1945', Waardeel 20 (2000) nr. 3.