Annerveenschekanaal

Veenkolonie aan het gelijknamige kanaal in de gemeente Aa en Hunze (tot 1998 Anloo). Het kanaal heet ook Grevelingskanaal, naar de grondlegger van de kolonie, Lambertus Grevijlink. In 1839 had de kolonie nog de naam Annerveensche Compagnie.

Het 4,5 km lange dorp loopt van de Molenwijk (Spijkerboor-Veendam) tot Eexterveenschekanaal. Het ligt tegen de grens met de provincie Groningen; aan de oostkant van het kanaal staan de huizen in Drenthe en liggen de landerijen overwegend in de provincie Groningen. Tussen de plaats, de Hunze en het kanaal Annerveensche Mond ligt Polder Annerveenschekanaal. De plaats ontstond na de start van de vervening alhier vanaf 1771 (zie: Anner- en Eextervenen). Deze trok veel arbeiders uit de omgeving, Groningen, Friesland en Duitsland. In het dorpsbeeld verschenen winkels, een school, een koren- en een kalkmolen, een stelmakerij en een scheepstimmerwerf. In 1859 telde de veenkolonie 531 inwoners.

Het kanaal en de bijbehorende architectuur (schutsluis, bruggen, brugwachterswoningen) zijn nog aanwezig, voorts het Grevijlinkhuis, het woonhuis van Grevijlink, blijkens een gevelsteen in 1785 gebouwd in slechts zestien dagen. Het huis is na restauratie verdeeld in verschillende wooneenheden voor ouderen en jongeren, een project van de BOKD.

De hervormde waterstaatskerk (1835) is gebouwd door de lokale timmerman Kliphuis; de pastorie is naastgelegen. In 1860 werd de toren gebouwd. De kerk is in 1982-83 gerestaureerd. Het aanleggen van een begraafplaats in het dorp was ten tijde van de bouw van de kerk verboden; deze ligt daardoor ver buiten het dorp (aan de Molenwijk richting Spijkerboor).