Locatie

Annen

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Een feestelijke optocht beweegt zich door de straten van Annen in het kader van de opening van de verbouwde openbare lagere school.

Esdorp in de gemeente Aa en Hunze, tot 1998 hoofdplaats van de gemeente Anloo, met gemeentehuis; 3354 inwoners (2000), 1424 woningen (2000). Grootste brink van Drenthe; ten noordwesten van het dorp ligt een - geschonden - hunebed (D9). Tussen het dorp en de Hunze liggen de Annergroenlanden met een waterwingebied (kern van een grote pingoruïne) en pompstation. In de 14e eeuw werd de naam geschreven als Anne(n) (1309) en tot Annen (1382). Twee mogelijke betekenissen: a) het element heem (-en) en b) de persoonsnaam Anne of Anno in een verbogen vorm. Annen is in de 20e eeuw veranderd van een typisch esdorp in een forensenplaats. Door de aanleg van de autoweg N34 werd de Noordesch na 1970 volgebouwd, o.a. voor forensen op Groningen, Assen, Emmen, Veendam en Stadskanaal. Door ruilverkavelingen zijn de oorspronkelijke kleine percelen verdwenen. Bezienswaardig is het tolhuisje (19e eeuw; gerestaureerd) met twee leilinden. Schimpnamen voor de inwoners: Oelen, Mooshappers en Moosstengels.