Annen

Esdorp in de gemeente Aa en Hunze, tot 1998 hoofdplaats van de gemeente Anloo, met gemeentehuis; 3354 inwoners (2000), 1424 woningen (2000). Grootste brink van Drenthe; ten noordwesten van het dorp ligt een - geschonden - hunebed (D9). Tussen het dorp en de Hunze liggen de Annergroenlanden met een waterwingebied (kern van een grote pingoruïne) en pompstation. In de 14e eeuw werd de naam geschreven als Anne(n) (1309) en tot Annen (1382). Twee mogelijke betekenissen: a) het element heem (-en) en b) de persoonsnaam Anne of Anno in een verbogen vorm. Annen is in de 20e eeuw veranderd van een typisch esdorp in een forensenplaats. Door de aanleg van de autoweg N34 werd de Noordesch na 1970 volgebouwd, o.a. voor forensen op Groningen, Assen, Emmen, Veendam en Stadskanaal. Door ruilverkavelingen zijn de oorspronkelijke kleine percelen verdwenen. Bezienswaardig is het tolhuisje (19e eeuw; gerestaureerd) met twee leilinden. Schimpnamen voor de inwoners: Oelen, Mooshappers en Moosstengels.