Begrip
Alle rechten voorbehouden

Amherst

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Alle rechten voorbehouden
Codenaam voor de luchtlandingsacties van zo’n zevenhonderd Franse parachutisten die in de nacht van 7 op 8 april 1945 boven Drenthe afgeworpen werden om achter de Duitse linies verwarring te stichten en zo de geallieerde opmars te vergemakkelijken.
Vele van de ‘sticks’ kwamen echter nogal verspreid neer en konden elkaar in het bosrijke Drenthe slecht terugvinden. Een enkel team was wel succesvol. Zo bezette één van de sticks enkele dagen lang bij Spier de weg van Beilen naar Hoogeveen. In Westerbork werd bij toeval een Duitse generaal, Böttcher, uitgeschakeld. Deze opperbevelhebber van de Feldgendarmerie bevond zich tijdens de actie in zijn hoofdkwartier, gevestigd in hotel Slomp. Dit werd op 8 april bestormd door Franse parachutisten. De generaal raakte gewond maar wist te ontkomen.
De represailles van de Duitsers was niet mals. Wegens (vermeende) hulp aan de para’s werden tussen Hoogeveen en Spier 21 burgers doodgeschoten, en bij Schoonoord twee broers die koffie aan de bevrijders hadden verstrekt. Bij Diever werden tien willekeurige burgers gefusilleerd. Een elfde overleefde als door een wonder, door zich dood te houden tussen de slachtoffers.