Persoon
Alle rechten voorbehouden

Menso Alting

Functie: Kerkhervormer

Geboren: 1541
Gestorven: 1612

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Eelde 1541 - Emden, Dld. 1612) Bekend geworden als 'Hervormer van Drenthe'.

Zoon van Rudolf Alting, schout van Groningen en Ernica Schierbeek. Hij studeerde aanvankelijk voor priester, maar werd later een voorvechter van de Reformatie. Na zijn studie in Groningen, Münster en Keulen werd hij in 1564 benoemd tot pastoor in Sleen, hoewel hij niet tot priester was gewijd. Hij koos voor het Calvinisme en werd na een studie voor predikant in 1566 in Heidelberg bekwaam verklaard voor de predikantsdienst. Hij kwam opnieuw terecht in Sleen, maar moest daar in 1567 vluchten voor de komst van de hertog van Alva. In 1575 kreeg hij een beroep naar Emden, dat de 'Herberg der verdrukte gemeenten Gods' werd genoemd.

Rond 1600 adviseerde hij graaf Willem Lodewijk, nadat deze tot stadhouder van Drenthe was benoemd, hoe in Drenthe de kerkhervorming te bevorderen. Verder wees hij enkele bekwame predikanten aan om in Drenthe te worden beroepen. Hij examineerde en bevestigde hen, stelde een classicale vergadering in en regelde op verzoek van Willem Lodewijk de zaak van de Hervorming in Drenthe.

Literatuur

  • Lit.: DB 2.