Altena

Dorp in de gemeente Noordenveld (tot 1998 Peize) ten zuidwesten van Peize.

Tot 1920 was er van een woonkern nog geen sprake en trof men hier de uitgestrekte Altenasche Bossen aan, op de Franse kaart (1811-13) vermeld als Peiser Bosch, in de GHAN (1851-55) als Altenasche Boschen. Hiervan resteert het Tolnersbos. In 1936 is er nog sprake van: land ten Z.O. van het Klunder(s)veen.

In 1922 zijn er door de gemeente Peize aan de Lieverscheweg (thans de Altenaweg) zes woningwet woningen gebouwd (type: twee-onder-één-kap) De openbare lagere school aan de Lieverseweg is in 1927-28 gebouwd voor de vele kinderen die in de zuidwesthoek van de gemeente woonden. Het eerste woningbouwproject van dit dorp gelegen aan de vijverstraat en Altenaweg, bestaat uit 24 rode huisjes met 2 dubbele woningen en deze zijn kort voor WO II gebouwd. In 1961 is er in het dorp een houten dorpshuis gebouwd, welke in 1972 is vervangen door het huidige dorpshuis Altena. De meest gangbare verklaring voor de naam is: al te nabij; vgl. Alteveer.

Schimpnaam voor de inwoners: Lieversewegse melksikken. Altena heet in de volksmond ook wel: Lieverseweg.