Aleida Kramer Stichting

Organisatie type: Verpleeghuis

Verpleeghuis, ziekenhuis te Coevorden. Opgericht nadat Aleida Gerridina Kramer (1835-1902), alleenstaande erfdochter van een vermogende vader, bij testament f 224.210, 061/2 bestemde 'tot het daarstellen van een gebouw voor ziekenverpleging' in Coevorden. Een stichting, bestaande uit drie door haar aangewezen heren, verwezenlijkte deze legaatsbestemming door de bouw van een ziekenhuis op voormalige vestinggrond. Op 20 januari 1905 werd het officieel geopend. Tientallen jaren bleef de Aleida Kramer Stichting een 'gebouw voor ziekenverpleging' met een grote naam op het gebied van de TBC-bestrijding. In 1929 deed de eerste specialist zijn intrede en in 1937 werd een chirurgische afdeling geopend. Pas in 1963 werd na een ingrijpende verbouwing en met een aantal van tien specialisten de status van volwaardig ziekenhuis bereikt. Gedwongen door de zich wijzigende opvattingen fuseerde de AKS op 2 december 1980 met het Röpcke Zweers Ziekenhuis in Hardenberg tot het Streekziekenhuis Coevorden-Hardenberg. In Coevorden bleef slechts plaats voor een vierentwintiguurskliniek. Het voormalige hoofdgebouw werd echter vervangen door een nieuw verpleeghuis met de naam Verpleeghuis Aleida Kramer.