Ernst Frederik (Frits) Albrecht

Functie: Politicus

(Nijmegen 1904 - Rolde 1978)

Politicus. Was aanvankelijk boekhouder, maar kwam na een paar jaar werkloosheid in dienst van het Instituut voor Arbeidersontwikkeling (IvAO), de 'leerschool van de SDAP'. Hij werd in 1935 lid van de gemeenteraad van Haarlem. In 1940 werd Albrecht door Rost van Tonningen bij het IvAO ontslagen wegens een vrijpostig antwoord. Na de oorlog kwam hij in dienst als redactiesecretaris van De Gemeente, een uitgave van de SDAP/PvdA, en vervulde daarnaast een aantal werkzaamheden voor zijn partij. In 1949 werd hij benoemd tot secretaris-penningmeester van de PvdA. Tot 1959 bleef Albrecht raadslid - de laatste jaren fractievoorzitter - in Haarlem. In 1959 nam hij vanwege gezondheidsredenen afscheid als secretaris-penningmeester, maar aanvaardde dat jaar wel de burgemeesterspost in Gieten. Daar bleef hij maar een paar jaar (tot 1962), omdat commissaris J. Cramer in hem een geschikte gedeputeerde zag. Die functie bekleedde hij van 1962-1970. Na Gieten verhuisde Albrecht naar Rolde, waar hij afdelingsvoorzitter van de PvdA werd. Na zijn gedeputeerdeschap was hij nog enige tijd ombudsman van Assen.