Persoon

Joan Alberti

Functie: Theoloog, Classicus

Geboren: 1698
Gestorven: 1762

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Interieur van de Nederlands hervormde Jacobuskerk, met preekstoel en avondmaalstafel, te Rolde. Op de achtergrond gebrandschilderde ramen van het koor. - Bron: Drents Archief:Rijtma

(Assen 1698 - Leiden 1762) Theoloog en classicus. Geboren als zoon van de molenaar Albert Jans Mulder. Al op vijftienjarige leeftijd werd hij ingeschreven als student aan de Universiteit van Franeker. Voor zijn studie kreeg hij een jaarlijkse toelage van Ridderschap en Eigenerfden. Na zijn studie was hij predikant te Hoogwoud (1721), Krommenie (1726) en Haarlem (1728). Door zijn publicaties maakte hij zoveel naam, dat de Universiteit van Leiden hem in 1740 vroeg om hoogleraar theologie te worden. Zijn faam verspreidde zich tot over de landsgrenzen. Een verzoek om hoogleraar te worden in Denemarken wees hij af. In 1762 stierf hij aan de gevolgen van roodvonk. Zijn dood werd ook in het buitenland gezien als een slag voor de hele wereld der letteren, met name voor de studie van de Griekse klassieken.

Literatuur

  • H. Peters, 'Geloof, onderwijs en cultuur, circa 1600-1807', in: Gras, Geschiedenis Assen.