Popke Pieter Agter

(Utrecht 1903 - Heerenveen 1969) Bestuurder.

Werd in 1946 PvdA-gedeputeerde van Utrecht. In 1956 vertrok hij naar Groningen en werd directeur van de strafgevangenis aldaar. In 1958 benoemd tot burgemeester van Assen (tot 1968).

Agter deed er alles aan om Assen op te stoten als een hoofdstad die gezien mocht worden; 'Assen moet met zijn tijd meegaan', was zijn parool. De oude binnenstad ging tegen de vlakte om plaats te maken voor grote warenhuizen van V&D, Hema, C&A en Albert Heijn. De stad kreeg een nieuw hart dat grootsteeds moest aandoen. De basis voor de centrumvernieuwing was het veelbesproken PUK-plan (Plan Uitleg Kern), gevolgd door het KPN-plan (Komplan-Noord). Agter had connecties in het land. Dat leverde Assen niet alleen de grootwinkelbedrijven op, maar ook de komst van de NAM.