Persoon
Alle rechten voorbehouden

Popke Pieter Agter

Functie: Bestuurder

Geboren: 1903
Gestorven: 1969

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Burgemeester P.P. Agter bezig met een speech tijdens het bezoek van Dorus (Tom Manders), die is uitgenodigd voor de eerste aanleg van de tunnel te Assen. In de auto zit oud-Assense Rika Hopper. Op de achtergrond de watertoren aan de Rolderstraat 145. urn:rights:all-reserved

(Utrecht 1903 - Heerenveen 1969) Bestuurder.

Werd in 1946 PvdA-gedeputeerde van Utrecht. In 1956 vertrok hij naar Groningen en werd directeur van de strafgevangenis aldaar. In 1958 benoemd tot burgemeester van Assen (tot 1968).

Agter deed er alles aan om Assen op te stoten als een hoofdstad die gezien mocht worden; 'Assen moet met zijn tijd meegaan', was zijn parool. De oude binnenstad ging tegen de vlakte om plaats te maken voor grote warenhuizen van V&D, Hema, C&A en Albert Heijn. De stad kreeg een nieuw hart dat grootsteeds moest aandoen. De basis voor de centrumvernieuwing was het veelbesproken PUK-plan (Plan Uitleg Kern), gevolgd door het KPN-plan (Komplan-Noord). Agter had connecties in het land. Dat leverde Assen niet alleen de grootwinkelbedrijven op, maar ook de komst van de NAM.