Bisschop Adalbold II

Functie:

(ca. 970-1026) De eerste bisschop van Utrecht aan wie het wereldlijke gezag van de graafschap Drenthe werd toegezegd.

Keizer Hendrik II schonk hem in 1024 de graafschap als leengoed 'met voorweren, willen en toestemming van de Ingezetenen'. De schenking werd pas in 1046 geëffectueerd. Adalbold verbleef van ca. 980 tot 1010 in Luik, waar hij zijn opleiding aan de kathedraalschool ontving. Hij is waarschijnlijk ook werkzaam geweest in de kanselarij van Hendrik II. In 1010 werd hij bisschop van Utrecht. Hij bouwde de Sint-Maartenskerk in Utrecht en was een aanhanger van de religieuze hervormingsbeweging van zijn tijd. Hij was een groot geleerde en heeft verschillende geschriften op zijn naam staan. Hij stierf 27 november 1026.