Persoon

Lianne Abeln

Functie: Zangeres, Gitarist, Pianist, Componist, Tekstdichter

Geboren: 1939

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Groningen 1939) Zangeres, gitarist, pianist, componist en tekstdichter.

Al sinds jaren woonachtig in Eelde. Op 11 oktober 1956 won ze de eerste prijs op het amateurconcours Frans chanson van Radio Luxemburg. Ze deelde de prijs met Henny Bijl (Imca Marina). In 1959 won ze het landelijk kampioenschap van de competitie D' oprechte amateur. Vanaf 1961 werkte ze mee aan radioprogramma's van de RON(O) en alle landelijke omroepen. Daarbij werd ze o.a. begeleid door het orkest De Zaaiers van Jos Clebèr. Ook werkte ze met Seth Gaaikema en Roelof Stalknecht. Herhaaldelijk trad ze op in televisieprogramma's van de Nord-Deutsche Rundfunk (NDR) en in Nederland voor de KRO en AVRO televisie. Geregeld staat ze in programma's met Groningse schrijvers en dichters als Jan J. Boer en Kees Visscher. Tijdens haar optredens wordt ze terzijde gestaan door gitarist en bassist Ed Wennink. Ze kreeg met David Hartsema in 1985 de K. ter Laan-prijs en in 2002 ontving ze de eerste Culturele Prijs van de gemeente Tynaarlo.

Discografie: Lianne (lp 1980), Verskes dij 'k joe lain (dubbel lp 1984), Nait zunder die (lp 1987), Grunneger laidjes (cassette en boek 1987), Thoes (cd 1990), Levenslien (cd 1995) en Droom nu maar (cd 2002).