Aardbeivlinder

Bron: Wikipedia Commons; Author: Svdmolen

Lat.: Pyrgus malvae

Dagvlinder behorend tot de familie van de dikkopjes.

De soort vliegt vanaf begin mei tot diep in juni. De aardbeivlinder is klein zwart vlindertje met witte spikkels die meer lijkt op een nachtvlinder dan op een dagvlinder. In Nederland was het een algemene soort van ondermeer heischrale graslanden, blauwgraslanden en kalkgraslanden. Thans is de soort in Nederland vrij zeldzaam en zijn de bovenveengraslanden in het Bargerveen en Oosterbos de belangrijkste vliegplaatsen van deze bedreigde soort in ons land. In Drenthe komt de soort verder voor bij Nijeveen, in het Dwingelderveld en mogelijk nog op het Hijkerveld.

De aardbeivlinder legt zijn eitjes op ganzeriksoorten. In Drenthe is tormentil Potentilla erecta de voedselplant van de rups.