Aardappelmeelfabrieken

Fabrieken waar aardappelen werden verwerkt tot aardappelmeel (zie ook: Landbouwindustrie, Aardappelmeelindustrie). In de provincie Drenthe hebben zeven coöperatieve fabrieken gestaan en één particuliere van het Scholten concern.

1. Aardappelmeelfabriek 'Hoogerbrugge', later 'Smilde en Omstreken' en ten slotte 'W.A. Scholten', opgericht in 1894, gesloten in 1975. Gevestigd nabij de Evert Hendrikswijk in het 2e Blok.

2. N.V. Aardappelmeelfabriek 'Hollandia'. In 1898 opgericht te Nieuw-Buinen op coöperatieve grondslag. De fabriek ging in 1900 van start. De oprichting was een antwoord van de boeren op 'Eureka', de bond van particuliere aardappelmeelfabrikanten waarin W.A. Scholten de dienst uitmaakte. Hij trachtte de vestiging van 'Hollandia' te verhinderen. Sloot zich aan bij de Avebe en werd in 1981 gesloten.

3. N.V. Aardappelmeelfabriek 'Oostermoer' te Gasselternijveen. 1902-. Zie: Avebe b.a. Gasselternijveen.

4. Coöperatieve Aardappelmeelfabriek 'Wildervank en Omstreken'. Opgericht in 1903 te Eexterveenschekanaal, gesloten in 1954.

5. Coöperatieve Aardappelmeelfabiek 'Excelsior'. Opgericht in 1909 te Veenoord aan de Hoogeveensche Vaart. Gesloten in 1980 als onderdeel van het Avebe concern. Tot in de jaren '60 ging de aanvoer van aardappelen per schip, gebruikmakend van de oude veenkanalen. Er was een vloot van ca. 40 schepen beschikbaar, variërend van 24 tot 40 ton.

6. Coöperatieve Centrale Aardappelmeelfabriek Coevorden. Opgericht in 1909. Gelegen aan het Coevorden-Vecht kanaal. Gesloten in 1964.

7. Coöperatieve Aardappelmeelfabriek 'Oranje'. Opgericht in 1913 aan het Oranjekanaal nabij Smilde. Gesloten in 1980. Sinds 1919 aangesloten bij de Avebe. De fabriek en bijbehorende huizen kregen de naam Oranje. In 1945 bij de bevrijding door de Canadezen zwaar beschadigd. In 1949 heropend met ca. 135 werknemers. De fabriek was vaak koploper bij technische ontwikkelingen. Begin jaren '90 overgenomen door de handelsfirma in oud-ijzer en sloopmaterialen Van der Most B.V. en getransformeerd tot de overdekte Speelstad Oranje.