Zeijerveen

Streek met verspreide bewoning in de gemeente Assen (tot 1998 Vries) ten zuidwesten van Zeijen, ten zuiden van Zeijerveld en ten noordwesten van Assen. Het is de enige plaats in de voormalige gemeente Vries, waar op bedrijfsmatige wijze turf werd gewonnen. De verveningen werden uitgevoerd in opdracht van drie heren uit Assen, Zuidlaren en Ter Aard, die de grond in 1830 hadden gekocht van de markegenoten van Zeijen. De ontginning was in 1937 voltooid. De meeste bebouwing in dit ontginningsgebied (ca.1850) ligt aan de Jan Wittestraat met de vaart Asserwijk. Het betreft vnl. ontginningsboerderijen zoals 'Oudheide', 'Dollyhoeve', 'Anniehoeve' en 'Julianahoeve'. Ten oosten hiervan ligt tussen de landbouwpercelen een klein bos met een oorlogsmonument.