Locatie

Wezup

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Dr.: Wisp.  Esdorp

Gelegen in de gemeente Coevorden (tot 1998 Zweeloo) ten noorden van Zweeloo en Aalden, ten noordoosten van Meppen, ten zuidwesten van Schoonoord en ten noordwesten van Noord-Sleen en Sleen.

Ten zuiden ervan ligt de Wezuperesch tegen de autoweg N381 (Drachten-Emmen), ten noorden Wezuperbrug aan het Oranjekanaal met hier tegenaan aan de zuidzijde het Wezuperveld.

In 1284 Wesepe, 1360 in Wesepe, 1381-83 to Wesepe, 1460 Wesop en 1840-68 Wesup. De naam kan zijn afgeleid van wiso-apa = weidebeek of wisu- apa = grote beek.

Wezup is vooral na 1850 gegroeid door verdichting van de bestaande bebouwing ten zuidwesten van de Wezuperstraat; in de 20e eeuw ging de groei verder. Bezienswaardigheden: café Heegen, tevens boerderij (19e eeuw), verder een drietal boerderijen (18e-19e eeuw) aan het Westeinde.

Schimpnaam voor de inwoners: Nazareners. Wezup wordt ook wel Nazareth genoemd vanwege de christelijkheid van de bevolking daar.

Literatuur

  • Lit.: K. Broekhuizen en J. van Ginkel, Knapzakroute Wezuperbrug-Wezup (Assen 1998
  • 2e druk).