Wemmenhove

Buurtschap in de gemeente De Wolden (tot 1998 Zuidwolde) pal ten zuidwesten van Zuidwolde.

Bronnen vermelden: Wemenhoeve (1612), Wemmenhoeve en Wannink-ho(e)ve (1630), Wemmenhoeve en Wemmenhove (1645), Wemhove (1794), Wemhoeve (1797), Wemmen Hoeve (1811-13), Wimmenhoven (1840) en Wemmenhoven (1865).

De afleiding van de plaatsnaam leverde een aantal theorieën op:

1. de naam zou afkomstig zijn van een man uit zuidelijke streken, misschien een Gelderlander, die als voornaam Wemme had;

2. de naamgeving heeft te maken met de bewoning van de weeme = pastorie;

3. de naam is afkomstig uit het Middelnederlandse wieme, wymme, wijmme of wimme, het latwerk, waarop vlees te drogen werd gelegd of waaraan dit werd gehangen, of wilgentwijg of rijs en vlecht- of rasterwerk van wilgentenen. Een relatie met de eendenkooi in de omgeving van de buurtschap, namelijk een schuilplaats voor de eendenkooiker, is dan denkbaar. Mogelijk is de boerderij die de naam aan de buurtschap verleende aanvankelijk een hut van wilgentwijgen geweest, die later geleidelijk in een hoeve veranderde.