Wanmolen

Werktuig, dient voor de verwijdering van onreinheden uit gedorst graan en andere zaden.

Voordien werd hiervoor de wan gebruikt. In een houten kast bevindt zich een waaier met 4-6 bladen die met de hand via een slinger of door middel van een kleine (electro-)motor in beweging wordt gezet. Het te schonen mengsel valt via een regelbare spleet omlaag op een aantal onder elkaar liggende zeven, waardoorheen de door de waaier opgewekte luchtstroom blaast, die kaf, (te) lichte zaden, korte stroresten en andere onreinheden achter uit de wanmolen wegvoert. De zwaardere zaadkorrels vallen omlaag. De wanmolen vond sinds het begin van de 18e eeuw verbreiding op de grotere bedrijven en wordt door historici aangemerkt als een arbeidsbesparende innovatie. Met het verschijnen van de dorsmachine (waarin de wan-functie opgenomen was) verdween de wanmolen uit de boerderij-inventaris.