Vrijmetselarij

Beweging die waarschijnlijk in het begin van de 18e eeuw is ontstaan in Groot-Brittannië.

In haar streven naar wijsheid, kracht en schoonheid eerbiedigt de West-Europese vrijmetselarij in het algemeen het christendom. De Nederlandse vrijmetselarij 'Orde van Vrijmetselaren onder het Groot-Oosten der Nederlanden is zeker niet anti-godsdienstig. In de stad Groningen ontstond in 1772 de loge 'l'Union Provenciale' die nog steeds bestaat. Drenthe kent loges in Meppel, Emmen en Assen.

De loge in Assen is ontstaan in 1871 met de naam 'Moed en Volharding', maar het heeft lang geduurd voor deze als een volwaardige loge erkend werd. Dat had o.a. te maken met het kunnen beschikken over een eigen gebouw, hetgeen in Assen niet het geval was. Voor bepaalde rituelen was men gedwongen uit te wijken naar de Groninger loge. Pas in 1984 slaagde men er in een eigen onderkomen (tempel) te realiseren.

In Emmen was dat al veel eerder gelukt. Voor die tijd kwamen de Asser vrijmetselaars samen ten huize van een van de broeders, maar ook wel in horecagelegenheden, in het gebouw aan de Brink dat eerder had toebehoord aan de Asser Heeren Sociëteit, en als huurder van het Odd Fellowhuis. Het ledental bedroeg in de 19e eeuw zo'n 25 leden en groeide tot ca. 50 heden ten dage.