Steenzout

Delfstof.

Komt voor in de zoutkoepel van Schoonloo, op dieptes van 226 m tot dieper dan 641 m in het centrum. Aan de rand van 778 - 832,50 m. Het zout is kleurloos doorschijnend, en plaatselijk glasachtig met dunne 10,5 cm dichte anhydrietbandjes. In 1966 stond het zout in de belangstelling om er chloor en chloorderivaten uit te verwerken. In het steenzout werden geen kalium- en magnesiumzouten aangetroffen. De concessieaanvraag uit 1966 is niet ingetrokken. Zoutkoepels liggen ook bij Gasselte, Drouwen en Anloo. Deze zijn alleen seismisch onderzocht. Het zout ligt er op 350 en 550 m. Tegen Drenthe aan ligt bij Zuidwending (Gr.) een zoutkoepel, waaruit door oplossingsmijnbouw steenzout wordt gewonnen. In de flank van de pijler worden ook kaliummagnesiumzouten aangetroffen. Bij Veendam ligt een zoutkussen, waaruit kalium- en magnesiumzouten worden gewonnen. Deze zoutlagen zijn door zoutvloei (beweging in de plastische zoutlagen) sterk verdikt. Bij seismisch onderzoek is gebleken dat bij meerdere zoutkussens in Noordoost-Nederland deze verdikking is waargenomen.